BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Asparagus in Bulgogi Beef Roll with Mixed Julianne Salad (အမဲကညႊတ္လိတ္ ႏွင့္ သီးရြက္စံုသုပ္)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • အမဲမိုးခိုသား                                   ၁၅  က်ပ္သား
  • ေရကညႊတ္                                     ၁၀  ေခ်ာင္း
  • ဘူလ္ဂိုဂီ အရသာေဆာ့စ္                        ၃  စြန္း
  • သံလြင္ဆီ                                         ၂  လၻက္စြန္း
  • ဆား                                           အနည္းငယ္    
  • ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့                             အနည္းငယ္    
  • သံပုရာရည္                                       ၁  လၻက္စြန္း
  • ဂ်ပန္သခြားသီး                               ၀.၅  လံုး        
  • မုန္လာဥနီ                                    ၀.၅  လံုး        
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး                                     ၁  လံုး        
  • ငရုပ္ပြဝါ                                       ၀.၅  လံုး        
  • ငရုပ္ပြစိမ္း                                    ၀.၅  လံုး        
  • ၾကက္သြန္နီ                                     ၁  လံုး        
  • ႏွမ္းအခ်ဥ္ေဆာ့စ္                               ၁  စြန္း
  • သံပုရာသီး                                       ၁  စိပ္        
  • ပင္စိမ္းရြက္                                   အနည္းငယ္
  • ဆလပ္ရြက္                                   အနည္းငယ္    

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း

၁ ။ အမဲ မိုးခိုသား ကို ပါးပါးလွီးရၽြ္ ထုၿပားၿပီး သံပုရာရည္ ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္း မွဳန္ ့၊ ဘူလ္ဂိုဂီ အရသာ ေဆာ့စ္ တို ့ႏွင့္ အရသာသြင္းထားပါ။

၂ ။ ေရကညႊတ္ ကို အခြံႏႊာရၽြ္ အရင့္ပိုင္းမ်ား ဖယ္ထုတ္ၿပီး အသင့္အရသာသြင္းထားေသာ အမဲမိုးခိုသားၿပား ႏွင့္ လိတ္ထားပါ။

၃ ။ မုန္လာဥနီ ၊ ဂ်ပန္သခြားသီး ၊ ငရုပ္ပြဝါ ၊ ငရုပ္ပြစိမ္း ၊ ၾကက္သြန္နီ တို ့ကို အမွ်င္လွီးရၽြ္ ေရခဲေရစိမ္ထားၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကို လည္း အေစ့ထုတ္ရၽြ္ အမွ်င္လွီးထားပါ။

၄ ။ ဒယ္အိုး ကို အပူေပးၿပီး သံလြင္ဆီ ၁ လၻက္စြန္းခန္ ့ႏွင့္ အသင့္ၿပင္ဆင္ထားေသာ အမဲကညႊတ္လိတ္ ကို အိုးကပ္ကင္ရၽြ္ အနည္းငယ္ က်က္လွ်င္ ဘူလ္ဂိုဂီ အရသာ ေဆာ့စ္ ထည့္ခ်က္ေပးၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ထားပါ။

၅ ။ အသင့္ ေရခဲေရစိမ္ ထားေသာ သီးရြက္စံုမ်ား ကို သန္ ့စင္ထားေသာ ဆလပ္ရြက္ေပၚ တင္ရၽြ္ ႏွမ္းအခ်ဥ္ေဆာ့စ္ ဆမ္းၿပီး အသင့္ ခ်က္ထားေသာ အမဲကညႊတ္လိတ္ ကို သံလြင္ဆီ ၁ လၻက္စြန္း ၊ ဘူလ္ဂိုဂီ အရသာ ေဆာ့စ္ တို ့ႏွင့္ အတူ ပင္စိမ္းရြက္ ၊ သံပုရာသီး တို ့ၿဖင့္ အလွဆင္တည္ခင္းပါ။

 

 

Ingredients.

  • Beef Tenderloin                              240  g
  • Asparagus                                       10  numbers
  • Beef Bulgogi Sauce                             3  tbsp
  • Olive Oil                                           2  tsp
  • Salt                                           a pinch
  • Crushed Black Pepper                   a pinch
  • Lime Juice                                         1  tsp
  • Japanese Cucumber                            ½ number
  • Carrot                                            1  number
  • Tomato                                          1  numbers
  • Yellow Bell Pepper                            ½ number
  • Green Bell Pepper                            ½ number
  • Onion                                            1  number
  • Sesame Dressing ( Kewpie )                1  tbsp
  • Lime                                              1  wedge
  • Basil Leaves                                a little
  • Lettuce                                       a little

Cooking Directions.

  1. Sliced the Beef Tenderloin and flattened then Marinate with Lime Juice, Salt, Crushed Black Pepper, Beef Bulgogi Sauce and put aside.
  2. Peeled the Asparagus and remove the hard part, then roll with marinated sliced Beef Tenderloin to pan grill.
  3. Julianne the Carrot, Japanese Cucumber, Yellow Bell Pepper, Green Bell Pepper, Onion and soak in iced water then Julianne Tomato and put aside.
  4. Heat up the pan over medium heat and pan grill the Asparagus in Beef Roll with 1 tsp of Olive Oil until flavor and tender, then add in some more Beef Bulgogi Sauce and cook for a while.
  5. Place the Julianne Salad on the bed of Lettuce and dressing with some Sesame Dressing, then serve with pan grill Asparagus in Beef Roll in Bulgogi Sauce and 1 tsp of Olive Oil and garnish with some Basil Leaves and Lime wedges.
Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

Healthy

Chef Sunny's recipes