BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

ပင္စိမ္း အာလူး ဆင္ေခါင္းပဲ နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ျပဳတ္ခ်က္ (Basil Potato and Chickpea with Tomato Stew)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ဆင္ေခါင္းပဲ           ၁ ဗူး  (အသင္႕စားဗူး- ေရသြန္ ၿပီးေရစစ္ထားပါ)

Chickpeas               1 can (drained)

ေနၾကာဆီ            ၁ ဇြန္း ခဲြ စားပဲြဇြန္း

Cook sunflower oil   1 ½ tablespoon

ၾကက္သြန္နီ                ၁ ဥ (နဳတ္နဳတ္ေလးလွီးထားပါ)

Onion                    1 no (finely chopped)

ၾကက္သြန္ျဖဴ            ၂ တက္ (နဳတ္နဳတ္စင္းထားပါ)

Garlic                     2 cloves (minced)

ငရုတ္သီးမႈန္႕              ၁/၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Paprika                  ½ teaspoon

ခရမ္းခ်ဥ္သီး               ၃ လံုး (အေစ႕ထုပ္ၿပီး အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ)

Tomato                  3 no (seeded chopped small size)

ပင္စိမ္း                    ၂ ပင္ (အေနေတာ္ပိုင္းထားပါ)

Basil                      2 stalks (chopped)

နႏြင္းမႈန္႕            ၁/၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Turmeric powder     ½ teaspoon

အားလူး                   ၂ လံုး (အခံြခြာၿပီး အတံုးေသးေလးေတြ တံုးထားပါ)

Potato                   2 no (peeled and diced)

အသီးအရြက္ျပဳတ္ရည္ ၁ ခြက္

Vegetable Stock      1 cup

အီတလီနံနံ               ၅ ပင္ (အေနေတာ္ပိုင္းထားပါ)

Fresh Parsley          5 sprigs (chopped)

ဆား                       အနည္းငယ္

Salt                       pinch

ငရုတ္ေကာင္း                 အနည္းငယ္

Pepper                   pinch

ငံျပာရည္               ၁ ဇြန္း  လက္ဖက္ဇြန္း

Fish sauce               1 teaspoon

 

ျပဳလုပ္နည္း (Method)

၁။ အိုးအၾကီးထဲ မီးအေနေတာ္ျဖင္႕ ဆီထည္႕ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလ်င္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နႏြင္းမႈန္႕ ထည္႕ၿပီး ၾကက္သြန္ ႏြမ္းတည္႕အထိတည္ပါ။ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားထည္႕ၿပီး အေငြ႕တက္ေအာင္ တည္ပါ။ ေမႊေပးပါ ၊ ၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။

1.In large pan, heat oil over medium heat. Cook onion, garlic and turmeric until tender. Add paprika and tomatoes, simmer, stirring often, cook for 5 minutes.

၂။ အာလူး နဲ႕ အသီးအရြက္ျပဳတ္ရည္ ထည္႕ပါ၊ အိုးဖံုးၿပီး ဆူေအာင္ ၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ ဆင္ေခါင္းပဲ ထည္႕ပါ၊ မီးေလွ်ာ႕ပါ၊ ၅ မိနစ္ေလာက္ အေငြ႕တက္လ်င္ (သို႕) အာလူးနဴးတယ္႕အထိတည္ပါ။ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ထည္႕ၿပီး ေမႊေပးပါ၊ ၁ မိနစ္ေလာက္ထပ္တည္ပါ။ စားျမည္းပါ လိုတာထပ္ျဖည္႕ပါ။

2.Add potatoes and vegetable stock, cover and boil for 5 minutes, stirring occasionally. Add chickpea, reduce heat and simmer for 5 minutes or until potatoes are tender. Add remaining ingredients stir and cook for 1 minute. Taste and add anything needed.

 

Syi Lwin

Some of my fondest early me

...see more

Ingredients

Healthy

Chef Syi Lwin's recipes