BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

BBQ King Prawn with Asian Cabbage Salad (ပုဇြန္ထုပ္ၾကီးကင္ နွင္႕ အာရွေဂၚဖီသုပ္)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ေဂၚဖီ                     ၁/၂ ခြက္  (ခတ္ပါးပါး မွ်င္မွ်င္ေလးေတြ လွီးထားပါ)

Cabbage                ½ cup (thinly cut)

နံနံပင္                    ၃ ပင္ (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးေတြလီွးထားပါ)

Coriander              3 bunches (roughly chopped)

ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး     ၁၀ လံုး

Cherry tomato        10 no.

ငရုတ္သီးစိမ္း            ၃ ေတာင္႕ (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးေတြ လွီးထားပါ)

Fresh chili              3 no.  (roughly chopped)

ငရုတ္ပြစိမ္း              ၁/၂ (အရွည္လိုက္ေလးေတြလွွီးထားပါ)

Green Bell Pepper   ½ no. (thin strip cut)

Japanese Dressing နွမ္းပဲငံျပာရည္   ၃ ဇြန္း စားပြဲဇြန္း

Japanese Dressing Sesame Soy Sauce 3 tbsp

သံပုရာရည္              ၁/၂ လက္ဖက္ဇြန္း

Lime juice              ½ tsp

ႏွမ္းနက္                  ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Black sesame          1 tsp

ပုဇြန္ နယ္နွပ္ထားရန္ (Marinate the prawn)

ပုဇြန္ထုပ္ၾကီး            ၄ ေကာင္ (အခံြနွင္႕ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)

King Prawn            4 no. (Leave in the shell, Cut in half)

ဆီ                        ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း

Oil                        1 tbsp

Cajun                    ၁/၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Cajun                    ½ tsp

ျပဳလုပ္နညး္ (Method)

၁။ ဖန္ဇလံုၾကီးထဲ ပုဇြန္ နယ္နွပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထဲ႕ျပီးနယ္နွပ္ထားပါ။

1. In a big glass bowl add all prawn marinate ingredient and marinate well.

၂။ ပုဇြန္ နယ္နွပ္ထားတုန္း  ဖန္ဇလံု အၾကီးထဲ သံပုရာရည္ နွင္႕ Japanese Sesame Soy Sauce Dressing  မ်ား ထည္႕ၿပီး ေရာေမႊသြားေအာင္ ခေလာက္ပါ။

2. While prawn resting add lime juice and Japanese Sesame Soy Sauce Dressing into big glass bowl and mix well.

၃။ အာဗင္ ကို အပူခ်ိန္ ၁၉၀ ဒီဂရီေလာက္ ေပးထားပါ။ (မီးေသြးနွင္႕ ကင္မည္ဆိုလ်င္ မီးေသြးမီးေတာက္မွကင္ပါ)

3. Heat the oven to 190°. (But if you want to BBQ with charcoal make sure charcoal are well high heat before you put marinated prawn)

၄။ အာဗင္ထဲကင္ ရန္ ဘားတန္းစင္ပါေသာ အကင္ဗန္းေပၚ နယ္နွပ္ထားေသာ ပုဇြန္ျခမ္းမ်ား စီတင္ပါ။ ပုဇြန္နယ္နွပ္ထားေသာ က်န္အရည္မ်ားကို စုတ္တံေလးျဖင္႕ေသခ်ာ ပုဇြန္ေပၚသုပ္ေပးပါ။

5. Lay all prawn on a rack with underneath with baking tray. Brush the prawn with leftover marinade.

၆။ အာဗင္ထဲ မွာ ပုဇြန္မ်ားကို ၄ မိနစ္ေလာက္ ကင္ပါ၊ အေရာင္တက္လာလ်င္ တစ္ဖက္လွည္႕ေပးၿပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ ထပ္ကင္ပါ။ အျပင္မွာ အနည္းငယ္အေအးခံၿပီးမွ အရြက္သုပ္ျဖင္႕တဲြစားပါ။

6.Bake the prawn for 4 minute until the color is right. Turn other side and bake for 2 minute.

Leave out from oven and cool it a bit before eating together with salad.

၇။ အသုပ္သုပ္ရန္ Japanese dressing ဖန္ဇလံုထဲ အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည္႕ၿပီး အရြက္ထဲ အရသာ၀င္ေအာင္နယ္နွပ္ထားပါ။ ၿပီးလ်င္ ကင္(ဖုတ္) ထားေသာ ပုဇြန္ျဖင္႕တဲြစားပါ။

7.To make salad add all salad ingredients into Japanese dressing bowl and mix well to get all flavor. Serve with BBQ (Bake) Prawn. 

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

Healthy

Chef Sunny's recipes