BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

BBQ Prawn and creamy avocado soup (ပုဇြန္ကင္ နွင့္ ေထာပတ္သီး ခရင္ဟင္းရည္ )

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ေထာပတ္သီး            ၁ လံုး (အသားမ်ားထုပ္ထားပါ)

Avocado                1 no (take out all the flesh)

ပုဇြန္ထုပ္                 ၃ ေကာင္ (ေခါင္းနဲ႕ အခံြေတြကိုဖယ္ထားပါ)

King prawn            3 no (take out shell and head)

Cajun မႈန္႕               ၁ ဇြန္း ခဲြ လက္ဖက္ဇြန္း (ပုဇြန္သားမ်ား နယ္ရန္)

Cajun powder         1 ½ tsp (marinate prawn meat)

သံလြင္ဆီ                ၁ ဇြန္း စား ပဲြဇြန္း

Olive Oil                1 tbsp

ၾကက္သြန္နီ             ၁ လံုး (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးလွီးထားပါ)

Onion                   1 no (roughly chopped)

ႏြားနို႕                     ၁ ခြက္

Milk                      1 cup

ခ်ီစ္                       ၃ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း (စားခံနည္းမွ အေပၚမွအနည္းျဖဴးစားရန္)

Cheese                  3 tbsp (garnish)

ၾကက္ျပဳတ္ရည္                  ၂ ခြက္ ခဲြ

Chicken Stock        2 ½ cup

ပုဇြန္ နယ္နွပ္ကင္ရန္ ျပဳလုပ္နညး္ (Method Marinating and BBQ Prawn)

၁။ ဖန္ဇလံုၾကီးထဲ  ပုဇြန္အသားမ်ား နွင္႕ ဆီ တစ္၀က္ဇြန္း စားပဲြဇြန္း၊ Cajun မႈန္႕ ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာ နယ္နွပ္ထားပါ။

1. In a big glass bowl add prawn meat, oil, and Cajun powder mix well.

၂။ အာဗင္ ကို အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ဒီဂရီေလာက္ ေပးထားပါ။ (မီးေသြးနွင္႕ ကင္မည္ဆိုလ်င္ မီးေသြးခဲမ်ား မီးေကာင္းေကာင္းဆဲြမွ ကင္ပါ)

2. Heat the oven to 200°. (Cooking with charcoal make sure charcoal are well high heat before you bbq)

၃။ အာဗင္ထဲ မွာ ၅-၈ မိနစ္ေလာက္ ကင္ပါ၊ အေရာင္တက္လာလ်င္ လွည္႕ေပးၿပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ ထပ္ကင္ပါ။

5. Bake chicken for 5-8 minute until the color is right. Turn other side and bake for 2 minute.

 

ေထာပတ္သီး ဟင္ရည္ ျပဳလုပ္နညး္ (Method Avocado Soup)

၁။ ေစာက္နက္အိုးထဲ က်န္ဆီထည္႕ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလ်င္ ၾကက္သြန္နီ အိုးကင္းတိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ နဳးအိလာလ်င္ ပုဇြန္ေခါင္း အခံြ နွင္႕ ၾကက္ျပဳတ္ေရ ဆူေအာင္တည္ပါ။

1.Heat the oil in a large pan. Add onion and sauté until onion is soft. Add prawn head and shell and chicken stock. Cook until boil.

၂။ အိုးထဲမွ ပုဇြန္ အခံြနွင္႕ ေခါင္းမ်ား ဖယ္ ျပစ္ လိုက္ပါ။ အရည္အိုးထဲ ခ်ီစ္ ကလဲြလို႕ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည္႕ၿပီးတည္ပါ။ ပြတ္ပြတ္ ဆူလာလ်င္ မီးပိတ္ၿပီး ဆားျမည္းပါ၊လိုတာထပ္ျဖည္႕ပါ။ သံုးေဆာင္မည္႕ပုကန္ထဲ ေထာပတ္သီးဟင္းရည္ ထည္႕ပါ ပုဇြန္ကင္ အသားထည္႕ပါ၊ ခ်ီစ္ျဖဴးၿပီး သံုးေဆာင္လို႕ရပါၿပီး။

2.Take out prawn head and shell from the pan. Add in all other ingredients accept for cheese. Cook until boil and turn off the heat. Taste and add anything needed. Serve with prawn meat and sprinkle with some cheese.

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

Hearty recipes

Chef Sunny's recipes