BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Boneless Eel Curry (ငါးရွဥ့္အ႐ိုးေပ်ာက္)

(Burmese)

ငါးရွဥ့္အ႐ိုးေျပာက္ဆိုတာကို ခ်က္ၾကဖို႔ကို ေခတ္မီသူ အိမ္ရွင္မလွလွေလးေတြဟာ အရင္ကလို ခက္ခဲေနစရာမလိုေတာ့ဘူးဆိုတာကို ေၿပာျပခ်င္ပါတယ္။ ငါးရွဥ့္ကိုင္အံုး အ႐ိုးထုတ္အံုး ဒါေတြဟာ အလြန္ကို စိတ္႐ႈပ္စရာ ေကာင္းလွမွာ အမွန္ပါပဲေနာ္။ ဒါဆိုရင္ ဘာေၾကာင့္ ေၾကာက္စရာ လန္႔စရာ စိတ္႐ႈပ္စရာ ကင္းတယ္လို႔ မအိသက္ က ေျပာရပါသလဲေနာ္။ ဘာလို႔ဆိုေတာ့ေလ City Mart ရဲ႕ Frozen Food ေတြထားတဲ့ ေကာင္တာေနရာမွာ သြားရွာလိုက္႐ံုနဲ႔ အ႐ိုးထုတ္ၿပီး သန္႔စင္ၿပီးသား ငါးရွဥ့္အသားေလးမ်ားကို ေသခ်ာစြာ ထုပ္ပိုးထားတာကို ေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။

ကဲ ဒါဆိုရင္ ငါးရွဥ့္ကိုင္ရမဲ့ အ႐ိုးထုတ္ရမဲ့ ခက္ခဲတဲ့အဆင့္ကို အိမ္ရွင္မ လွလွေလးေတြ ေက်ာ္လႊားၿပီး ျဖစ္ေနရပါၿပီေနာ္။ အခုဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္တဲ့ျပဳတ္တဲ့ အခန္းက႑ကို ေရာက္လာပါၿပီ။ ဒါဆိုရင္ အသဲစြဲေစမဲ့ ငါးရွဥ့္အ႐ိုးေျပာက္ ခ်က္နည္းေလးကို ၾကည့္လုိက္ၾကရေအာင္ …

 

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (တပြဲစာ)

ငါးရွဥ့္အသား                     – ၅၀၀ ဂရမ္

ဆႏြင္း                             – ၁ ဇြန္း (အခ်ိဳစားဇြန္း)

အေရာင္တင္မႈန္႔                  – ၁ ဇြန္း (အခ်ိဳစားဇြန္း)

ၾကက္သြန္နီ                      – ၇၀ ဂရမ္ (အေသး ၃ လံုးခန္႔)

ၾကက္သြန္ျဖဴ                     – ၂၀ ဂရမ္ (အျမႊာႀကီး ၁ မႊာခန္႔)

ဂ်င္း                               – ၅ ဂရမ္

စပါလင္                           – ၁ ေခ်ာင္း

ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္                     – ၁၀ ရြက္ခန္႔

ဆား                               – ၂ ဇြန္း (အခ်ိဳစားဇြန္း)

ငါးအသားမႈန္႔                     – ၁ ဇြန္း (အခ်ိဳစားဇြန္း)

င႐ုတ္သီးအၾကမ္းခြဲ              – ၁ ဇြန္း (အခ်ိဳစားဇြန္း)

 

၁။  ငါးရွဥ့္အသားေလးမ်ားကို အေနေတာ္အရြယ္ ခပ္ရွည္ရွည္ အေခ်ာင္းေလးမ်ား လွီးျဖတ္ထားရပါ မယ္။ ဆႏြင္းအနည္းငယ္ႏွင့္ ဆား ၁ ဇြန္းထည့္ၿပီး နယ္ထားေပးပါ။

၂။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားေပးပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေတာ့ ဓါးျပား႐ိုက္ထားေပးပါ။စပါလင္ကို ရိတ္ရိတ္ပါးပါး လွီးေပးပါ။ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးကို ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္ထည့္ၿပီး ဂ်င္းနဲ႔စပါလင္မ်ားပါထည့္ကာ ဆီသတ္ေပးရပါမယ္။

၃။ ဆားႏွင့္ ငါးအသားမႈန္႔ကိုပါ ေရာထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေၾကာ္ရင္းနဲ႔ ေမႊးလာၿပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းကာ ကၽြတ္လာၿပီဆိုရင္ ငါးရွဥ့္အသားမ်ားပါထည့္ၿပီး ေရာေပးပါ။ ငါးရွဥ့္ကို ထည့္တဲ့အ ခါမွာ ငါးက ထြက္တဲ့ အရည္ေၾကာင့္ ၾကက္သြန္အကၽြတ္မ်ားက ႏူးအိသြားပါမယ္။ ငါးက ခဏေလးနဲ႔ ႏူးလြယ္တာမို႔ ခဏမွ်လွိမ့္ၿပီးရင္ ဆီျပန္လာတာနဲ႔ အရသာ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး စိတ္ႀကိဳက္အေန အထားမွာ မီးပိတ္လိုက္လုိ႔ရပါၿပီ။

ငါးရွဥ့္အ႐ိုးေျပာက္ဆီျပန္ ဆိုတဲ့ အရသာရွိတဲ့ ဟင္းေလးကို ခ်က္ဖို႔ပါ၀င္တဲ့ အမယ္အားလံုးကို City Mart တေနရာထဲမွာ ၀ယ္ယူႏုိင္ပါတယ္။

 

(English)

I would like to show how it is not difficult for the pretty modern housewives to cook Boneless eel curry anymore.  To handle the eel, to remove the bones. It is true that these steps are frustrating to go through. If that’s so, why am I even saying it is lack of terror and free from frustration? The reason is that the prepacked and purified eel flesh can be found at the frozen food counters at City Mart! So, the difficult stages of handling and removing eels will have been easily overcome.

            And now, here comes the cooking. Let’s take a look at the recipe of boneless eel curry.

            Firstly, onions, garlic and chillies together with turmeric, colouring powder, ginger and lemon grass are added to heated oil. Then, salt and fish seasoning powders are added. When the onions and garlic start to smell good and turn golden yellow crispy, the bone-removed eel flesh is put into the mixture. The fluid coming out from the flesh can soften the crispy onions and garlic.  The eel turns tender only in a while. When it becomes oil gravy with the water boiled off, the flavor can be adapted to your taste with more or less salt. Then, the stove can be turned off.

            All the ingredients used in this boneless eel curry can be bought by one-stop shopping at City Mart!

Syi Lwin

Some of my fondest early me

...see more

Ingredients

Hearty recipes

Chef Syi Lwin's recipes