BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

ၾကက္သြန္္ျဖဴ ျမိတ္နဲ႕ ေျပာင္းဖူးကိတ္ (Corn Cakes with Chives)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ဂ်ံဳမႈန္႕                  ၂ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း

All purpose flour      2 tbsp

ေဘကင္ေပါင္ဒါ       ၁ ဇြန္း ခဲြ လက္ဖက္ဇြန္း

Baking powder        1 ½ tsp

သၾကား                ၁ ဇြန္းလက္ဖက္ဇြန္း

Sugar                     1 tsp

ပြတ္ပြတ္ဆူေရ            ၁ ခြက္

Boiling water          1 cup

ေျပာင္းဖူးမႈန္႕              ၁ ခြက္

Cornmeal               1 Cup

ႏြားနို႕                       ၁/၄ ခြက္

Milk                       ¼ cup

ဆား                       ၁/၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Salt                       ½ tsp

ေျပာင္းဖူး           တစ္၀က္ ခြက္ (ေခြ်ၿပီးသား)

Kernel corn             ½ cup

ၾကက္ဥ                          ၁ လုံး (ခေလာက္ထားပါ)

Egg                       1 no (beaten)

ၾကက္သြန္ျဖဴၿမိတ္    ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း (ေသးေသးေလးညပ္ထားပါ)

Chives                    1 tbsp (snipped)

ကာနိုလာဆီ              ၃ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း

Cook canola oil       3 tbsp

ခရင္                       ၁/၃ ခြက္

Cream                    1/3 cup

 

ျပဳလုပ္နည္း (Method)

၁။ ဖန္ဇလံုထဲ ဂ်ံုဳ၊ ေဘကင္ေပါင္ဒါ၊ သၾကား၊ဆား ေရာၿပီး ခဏေဘးဖယ္ထားပါ။

1.In glass bowl combine flour, baking powder, sugar, salt and set aside.

၂။ ဖန္ဇလံု ထဲ ေရပြတ္ဆူ နွင္႕ ေျပာင္းဖူးမႈန္႕မ်ားေရာေမႊပါ။ ႏြားနို႕ထည္႕ၿပီး ေခ်ာေမြ႕သည္အထိေမႊပါ။ ေျပာင္းဖူးေစ႕၊ ၾကက္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴျမိတ္မ်ား ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာ ေရာေအာင္ေမႊပါ။ ၿပီး လ်င္ ဂ်ံဳေရာမ်ား ထည္႕ၿပီး နွစ္ခု အေသခ်ာ ေရာေအာင္ ေမႊပါ။

2.In glass bowl stir boiling water into cornmeal to make stiff much. Stir in milk until smooth. Stir in corn, egg, and the chives. Add flour mixture to cornmeal mixture and stir just until combined.

၃။ အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည္႕ၿပီး မီးအေနေတာ္ျဖင္႕ အပူေပးပါ။ အိုးအလဲေလာက္ကို ဇြန္းခြက္ ျဖင္႕ တစ္၀က္ဇြန္းေလာက္ ၀ိုင္း၀ိုင္းေလး ခ်ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၆ ခု ေလာက္လုပ္လို႕ရပါတယ္။ ေရႊေရာင္သန္း လာလ်င္ တစ္ဘက္လွန္ေပးပါ။ နွစ္ဖက္လံုး ေရႊေရာင္သန္းလာလ်င္ ၇ပါၿပီး။

3. In a large skillet heat oil over medium heat. Drop half of the battery by rounded tablespoon into hot oil, making 6 cakes. Cook until golden brown, turning once.

၄။ ၾကိဳက္နွစ္သက္လ်င္ ေျပာင္းဖူးကိတ္ေပၚ ခရင္မ်ားတင္ၿပီး သုံုးေဆာင္လို႕ရပါတယ္။

4. If desired serve with sour cream.

Syi Lwin

Some of my fondest early me

...see more

Ingredients

5-minute Meals

Chef Syi Lwin's recipes