BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Grill Snow Cod Fish with Tomato & Oregano Sauce (ငါးႏွင္းၿဖဴကင္)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ။ ( Ingredients )

၁ ။ ငါးႏွင္းၿဖဴ ( Snow Cod Fish Steak ) =  ( 180  g ) ၁၂  က်ပ္သားခန္ ့

၂ ။ သံပုရာရည္ ( Lime Juice )    =  ( 1  tsp ) ၁  လၻက္စြန္း

၃ ။ ဆား ( Salt )                        =  ( ½ tsp ) ၀.၅  လၻက္စြန္း

၄ ။ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့ ( Crushed Pepper ) =  ( a pinch ) အနည္းငယ္

၅ ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ( Tomato )      =  ( 3  numbers ) ၃  လံုး

၆ ။ ေအာ္ရီဂါႏိုရြက္ ( Fresh Oregano Leaves ) =  ( 25  g ) ၂၅  ဂရမ္

၇ ။ ႀကက္သြန္နီ ( Onion )          =  ( 1  number ) ၁  လံုး

၈ ။ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ( Garlic )         =  ( 3  cloves ) ၃  တတ္

၉ ။ သံလြင္ဆီ ( Olive Oil )         =  ( 1  tbsp ) ၁  စြန္း

၁၀ ။ ေထာပတ္ ( Unsalted Butter ) =  ( 1  tbsp ) ၁  စြန္း

၁၁ ။ သႀကား ( Sugar )              =  ( ½   tsp ) ၀.၅  လၻက္စြန္း

 

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း။ ( Cooking Direction )

၁ ။ ငါးႏွင္းၿဖဴ ကို သံပုရာရည္ ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့အနည္းငယ္ တို ့ၿဖင့္ အရသာသြင္းထားပါ ။

( Marinating Snow Cod Fish Steak with Lime Juice, Salt , Crushed Pepper and put a side . )

၂ ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံႏႊာရၽြ္ ႀကိတ္ထားၿပီး ႀကက္သြန္နီ ၊ ့ႀကက္သြန္ၿဖဴ ႏွင့္ ေအာ္ရီဂါႏိုရြက္ တို ့ကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ ။

( Peel the Tomato and Blend well , then chopped some Onion, Garlic and Fresh Oregano Leaves separately . )

၃ ။ သံလြင္ဆီ ႏွင့္ ေထာပတ္ ကို ဒယ္အိုးတြင္ အပူေပးၿပီး အသင့္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ ႀကက္သြန္နီ၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ႏွုင့္ ေအာ္ရီဂါႏိုရြက္ တို ့ကို ဆီသတ္ရၽြ္ အသင့္ႀကိတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ကိုခ်က္ထားပါ ၊ အရသာကို ဆား ၊ သႀကား ႏွုင့္ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့တို ့ၿဖင့္ ထိမ္းညွိေပးပါ.။

( Sauté Onion, Garlic and Fresh Oregano Leaves with Olive Oil and Unsalted Butter to get flavor ,then add blended Tomato Puree and adjust the taste with Salt, Sugar and Crushed Pepper until get texture . )

၄ ။ အကင္ဒယ္အိုး တြင္ သံလြင္ဆ ီကို အပူေပးၿပီး အရသာသြင္းထားေသာ ငါးႏွင္းၿဖဴ ကို အိုးကပ္ကင္ရၽြ္ အသင့္ ခ်က္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေအာ္ရီဂါႏို အႏွစ္ ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းပါ။

( Heat up the Grill Pan with Olive Oil and Grill the marinated Snow Cod Fish Steak until get tender and serve with Fresh Tomato Oregano Sauce. )

 

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

Healthy

Chef Sunny's recipes