BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Leftover Roasted Beef & Potato Salad with Miso Vinaigrette (အမဲမိုးခိုသားကင္ ႏွင့္ အာလူးၿပဳတ္ မီဆိုအခ်ဥ္သုပ္)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား။

  • အမဲမိုးခိုသားကင္                            ၁၀  က်ပ္သား
  • အာလူးၿပဳတ္                                  ၁၀   က်ပ္သား
  • ခ်င္း ( အႏွစ္ႀကိတ္ၿပီး )                      ၂     စြန္း
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ ( စဥ္းၿပီး )                     ၁     စြန္း
  • နံနံပင္ ( စဥ္းၿပီး )                            ၂     စြန္း
  • မီဆို ပဲငပိအႏွစ္                              ၂     စြန္း
  • ဆန္ရွာလကာရည္                           ၂     စြန္း
  • သံပုရိုရည္                                    ၁     စြန္း
  • သံလြင္ဆီ                                     ၂     စြန္း
  • ငရုပ္ခ်ဥ္ေဆာ့စ္                              အနည္းငယ္
  • ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး                          ၅     လံုး
  • ငရုပ္ပြနီ ( ပါးပါးလွီးၿပီး )                     အနည္းငယ္
  • ငရုပ္ပြဝါ ( ပါးပါးလွီးၿပီး )                     အနည္းငယ္
  • အိုင္းစ္ဘတ္ ဆလပ္ရြက္                    အနည္းငယ္
  • ခရမ္းေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္(အမွ်င္)             အနည္းငယ္
  • ဂ်ပန္ သခြားသိီး ( အကြင္းလွီးၿပီး)          ၅     ကြင္း      
  • ဘိရုမုန္လာဥနီ( အမွ်င္လွီးၿပီး )             အနည္းငယ္    
  • ၾကက္သြန္ဝါႀကီး ( အမွ်င္လွီးၿပီး)            အနည္းငယ္    
  • ရက္ဒစ္ရွ္ မုန္လာဥ ( အကြင္းလွီးၿပီး)       ၃     ကြင္း      
  • ဆား                                           အနည္းငယ္
  • ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့                             အနည္းငယ္    
  • ေရသန္ ့ေအး                                 ၁     စြန္း

 ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း။

၁ ။ အမဲမိုးခိုသားကင္ ကို ပါးပါးလွီးၿပီး အာလူးၿပဳတ္ ကို ေလးေထာင့္အတံုးမ်ားလွီးရၽြ္ ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုထက္ၿခမ္းလွီးထားပါ။

၂ ။ နံနံပင္ ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္း ၊ မီဆိုပဲငပိအႏွစ္၊ သံပုရိုရည္ ၊ ဆန္ရွာလကာရည္ ၊ သံလြင္ဆီ ၊ ေရသန္ ့ေအး ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့ႏွင့္ ငရုပ္ခ်ဥ္ေဆာ့စ္ တို ့ကို ေရာေမႊထားၿပီး အိုင္းစ္ဘက္ဆလပ္ရြက္ ႏွင့္ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုလည္း ဇလံုး တစ္လံုးတြင္ ေရာေမႊထားပါ။

၃ ။ အသင့္စပ္ထားေသာ မီဆိုအခ်ဥ္ ႏွင့္ ဆလပ္စံု ၊ အာလူးၿပဳတ္ တို ့ကို သီးၿခားစီေရာနယ္ထားပါ။

၄ ။ အသင့္လွီးထားေသာ အမဲမိုးခိုသားကင္ ကို အသင့္သုပ္ထားေသာ ဆလပ္စုံေပၚတင္ရၽြ္ အာလူး ႏွင့္ ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကို ေဘးႏွစ္ဘက္တြင္ထည့္ထားပါ။

၅ ။ အသင့္စပ္ထားေသာ မီဆိုအခ်ဥ္ ကို အမဲမိုးခိုသားကင္ ေပၚဆမ္းၿပီး အမဲမိုခိုသားကင္ ႏွင့္ အာလူးၿပဳတ္ မီဆိုအခ်ဥ္သုပ္ ကို တည္ခင္းပါ။

 

Leftover Roasted Beef & Potato Salad with Miso Vinaigrette .

Ingredients.

  • Roasted Beef Tenderloin      160  g
  • Steamed Potato                 160  g
  • Grated Peeled Fresh Ginger   2   tbsp
  • Minced Garlic                     1   tbsp
  • Chopped Coriander Leaves   2   tbsp
  • Miso ( Soybean Paste )        2   tbsp
  • Rice Vinegar                      2   tbsp
  • Lemon Juice                      1   tbsp
  • Olive Oil                            2   tbsp
  • Tabasco Sauce                   a few drops   
  • Cherry Tomato                  5   numbers
  • Sliced Red Bell Pepper         a little
  • Sliced Yellow Bell Pepper      a little
  • Iceberg Lettuce                  a little
  • Red Cabbage Julianne          a little
  • Sliced Japanese Cucumber    5   slices
  • Beet Root Julianne              a little
  • Sliced Yellow Onion             a little
  • Sliced Red Radish                3   slices
  • Salt                                  a pinch
  • Crushed Black Pepper          a pinch
  • Cold Water                        1   tbsp        

 Cooking Direction.

  1. Sliced some leftover Roasted Beef Tenderloin and steamed Potato cut into cubes then cut Cherry Tomato into half and put aside.
  2. Combine chopped Coriander, Chopped Garlic, Grated Fresh Ginger, Miso ( Soybean Paste ), Lemon Juice, Rice Vinegar, Olive Oil, Cold Water, Salt, Crushed Black Pepper and Tabasco in a small bowl, stirring with a whisk. Combine lettuce and remaining ingredients in a large bowl.
  3.  Drizzle half of MisoVinaigrette over lettuce mixture; toss to coat and also steamed Potato cubes in another bowl with the same Vinaigrette.
  4. Place the leftover Roasted Beef Tenderloin on the bed of Lettuce mixture then steamed potato and Cherry Tomato on the side.
  5. Pour the Miso Vinaigrette on top of leftover Roasted Beef Tenderloin and serve.
Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

5-minute Meals

Chef Sunny's recipes