BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

သရက္သီးအနွစ္ ပုဇြန္ဟင္းခ်က္ (Mango Paste Prawn Curry)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ပုဇြန္                      ၁ ကီလို (ပုဇြန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အခံြနဲ႕ထားပါ)

Prawn                    1 kg (wash well and keep the skin)

ငရုတ္သီးစိမ္း             ၅ ေတာင္႕ (အေစ႕ထုပ္ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)

Fresh chili               5 no (Deseeded and cut in half)

နံနံပင္                     ၃ ပင္ (အေနေတာ္လွီးထားပါ)

Fresh coriander leaves 3 stalks (roughly chopped)

 

ဟင္းအနွစ္လုပ္ရန္ (making curry paste)

သရက္သီးမွည့္            ၂လံုး (အေစ႕ဖယ္ၿပီး အသားမ်ားလွီးၿပီး ၾကိတ္ထားပါ)

Ripe marian            15 no (remove stone, cut marian and blend to paste)

ၾကက္သြန္နီ                ၃ လံုး (နဳတ္နဳတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ)

Onion                    3 no (finely chopped)

ၾကက္သြန္ျဖဴ            ၄ တက္ (နဳတ္နဳတ္ေလးေတြ လီီွးထားပါ)

Garlic                     4 cloves (finely chopped)

ခ်င္း                      ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း (ေထာင္းထားေသာ)

Ginger                   2 teaspoon (finely grated fresh ginger)

စပါးလင္                  ၁ ေခ်ာင္း (အျဖဴပိုင္းပဲယူပါမယ္။နဳတ္နဳတ္စင္းထားပါ)

Lemon grass           1 stalk (take whit part and minced)

ငရုတ္သီးမႈန္႕              ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Chili powder           2 teaspoon

နႏြင္းမႈန္႕            တစ္၀က္ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Ground Turmeric     ½ teaspoon

နံနံမႈန္႕                            ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Ground coriander    1 teaspoon

ဇီရာမႈန္႕                 ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Ground Cumin         1 teaspoon

ဆား                       ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Salt                       1 teaspoon

ငံျပာရည္               ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Fish sauce               1 teaspoon

ေနၾကာဆီ            ၅ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း

Cook sunflower oil   5 tablespoon

 

ျပဳလုပ္နည္း (Method)

၁။ ဟင္းအနွစ္လုပ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႕ၿပီး ညက္ေအာင္ၾကိတ္ပါ။

1.Add all curry paste ingredients in a food processor and blend to a smooth curry paste.

၂။ အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည္႕ပါ။ ဆီပူလာလ်င္ ေသခ်ာ ၾကိတ္ထားေသာ အနွစ္မ်ားထည္႕ၿပီး ၁၀-၁၅ မိနစ္ ေလာက္ဆီသတ္ပါ။ မီးအေနေတာ္ထားၿပီး နွံ႕ေအာင္ေသခ်ာေမႊေပးပါ။ အနံ႕ေမႊးၿပီး အနွစ္မ်ား အနီေရာင္းသန္းလာလ်င္ရပါၿပီး။ ဆီျပန္လာတာကို ေတြ႕ရပါမယ္။

2.Heat oil in a pan until hot. Carefully add curry paste to the pan and fried for 10-15 minutes. Lower heat and stir carefully. When the curry paste is ready, curry paste will have a rich red-brown color and aromatic and oil will show around edge of mass.

၃. ဟင္းအနွစ္ထဲ ပုဇြန္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နွင္႕ ေရ ၃ ဇြန္းစားပဲြဇြန္းေလာက္ ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာနွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ အဖံုးအုပ္ၿပီး ၈-၁၀ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။ ဆားျမည္းပါ လိုတာထပ္ထည္႕ပါ။  မီးပိတ္ၿပီး နံနံပင္ျဖဴးပါ။ ထမင္းအျဖဴ ျဖင္႕ တဲြစားလ်င္ အင္မတန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။

3.Add prawns , chili and 3 tablespoon of water and stir well. Then cover pan and cook for 8-10 minutes. Taste and add according to your own taste. Off the heat and sprinkle with fresh coriander leaves. Serve with white rice.

 

Syi Lwin

Some of my fondest early me

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Syi Lwin's recipes