BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Myanmar Style Mutton Stew (ျမန္မာစတိုင္ ဆိတ္သားခ်က္)

 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingredients)

ဆိတ္သား                        ၄၀ က်ပ္သား (အေနေတာ္အတံုးမ်ား တံုးထားပါ)

Mutton                           650 g (cut normal size)

စပါးလင္                          ၂ ေခ်ာင္း (အရင္႕ပိုင္းလွီးထားပါ)

Lemongrass                    2 stalks (cut the hard part out)

ခ်င္းပင္                            ၂ ပင္ (ထုၿပီး ထံုးထားပါ)

Ginger                           2 stalks (bruise and tie)

ခရမ္းခ်ဥ္သီး                      ၄ လံုး (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ)

Tomato                          4 no (chopped roughly)

ငရုတ္သီးစိမ္း                     ၈ ေတာင္႕

Fresh chili                       8 no

သၾကားညို                        ၁ ဇြန္း ခဲြၤ လက္ဖက္ဇြန္း

Brown sugar                   1 ½  tsp

ငံျပာရည္                          ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Fish sauce                      2 tsp

ၾကက္သြန္နီ                      ၅ လံုး (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားပါ)

Onion                                     5 no ( roughly chopped)

ၾကက္သြန္ျဖဴ                     ၅ တက္ (တစ္ျပားရုိက္ထားပါ)

Garlic                             5 cloves (crush)

Curry မႈန္႕                         ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း

Curry powder                           1 tbsp

နႏြင္းမႈန္႕                           ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Turmeric powder             1 tsp

ခ်င္း                               ၁ စင္တီမီတာ(နဴတ္နဴတ္ေလး လွီးထားပါ)

Ginger                           1 cm(finely chopped)

ဆား                               ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Salt                               1 tsp

သံလြင္ဆီ                         ၆ ဇြန္း စားပဲြ ဇြန္း

Olive Oil                         6 tbsp

ေရ                                 ၂ ခြက္ ခဲြ

Water                            2 ½ cup

ျပုလုပ္နည္း (Method)

၁။ ဖန္ဇလံု ထဲကို ဆိတ္သားတံုးမ်ား၊ နႏြင္းမႈန္႕ ဇြန္း တစ္၀က္ လက္ဖက္ဇြန္း၊ ခ်င္း၊ ငံျပာရည္ နွင္႕ ဆား တို႕ထည္႕ၿပီး နယ္နွပ္ထားပါ။

1.in a glass bowl marinate mutton pieces with turmeric ½ tsp, ginger, fish sauce and salt and leave it while prepare for the paste.

၂။ ၾကိတ္စက္ထဲ ကို ခ်င္းပင္၊ ဆီ နွင္႕ နႏြင္း ကလဲြလို႕ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုး ထည္႕ေမြႊ႕ပါ။

2.Grain all other ingredients in the blender accept for ginger stalk, oil and turmeric.

၃။ ေစာက္နက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီအပူေပးပါ။ ဆီပူလာလ်င္ နႏြင္းမႈန္႕ ခ်င္းပင္ နွင္႕ ၾကိတ္ထားေသာ အႏွစ္မ်ား ထည္႕ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေရႊေရာင္သန္းၿပီး ေမႊးလာလ်င္ ဆိတ္သား ေရာပါ။ အသား နွင္႕ အနွစ္ လံုးေပးပါ။

3.In wok heat oil. Add turmeric, ginger stalk and the tomato paste and fried until golden brown and fragrant. Add mutton pieces with the paste to get all taste in the meat.

၄။ ေရကို နည္းနည္းခ်င္း အသားတံုးျမဳပ္ယံု ထည္႕ထည္႕ၿပီး မီးအေနေတာ္ ျဖင္႕နွပ္ထားပါ။ ေရခန္းၿပီး ဆီျပန္ကာ အသားတံုးမ်ား ခရင္းျဖင္႕ ထိုးလ်င္ အလြယ္တစ္ကူရၿပီးဆို လ်င္ ရပါၿပီး။ အရသာျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ျဖည္႕ပါ။

4.Add water until cover mutton pieces and add a little bit as a time with medium heat. Water dry and getting oily, if meat easy break when poke with fork, ready to serve. Don’t forget to taste before serve.

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes