BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Nga-Nu-Than Curry with Tomato (ငါးႏုုသန္းဆီျပန္ဟင္း)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ။ ( Ingredients )

၁ ။ ငါးနုုသန္း  ( Nga-Nu-Than Fish )               =  ( 400  g )  ၂၅  က်ပ္သား

၂  ။ ငရုပ္ပြေၿခာက္  ( Dried Chili )                            =  ( 5  cloves )  ၅  ေတာင့္

၃ ။ ႀကက္သြန္နီ   ( Onion )                                  =  ( 2  cloves )   ၂  လံုး

၄ ။ ႀကက္သြန္ၿဖဴ    ( Garlic )                                   =  ( 5  cloves )   ၅  တတ္

၅ ။ ခ်င္း ( Ginger )                                 =  ( 3  slices )      ၃  ၿပား

၆ ။ စပါးလင္ ( Lemon Grass )                       =  ( 2  stalks )   ၂  ပင္

၇ ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး  ( Tomato )                               =  ( 2  numbers )   ၂  လံုး

၈ ။ နံနံပင္  ( Coriander )                            =  ( a little )  အနည္းငယ္

၉ ။ ငရုပ္သီးစိမ္း   ( Bird Eye Chili )                       =  ( 5  cloves )   ၅  ေတာင့္

၁၀ ။ ဆား    ( Salt )                                     =  ( a little )  အနည္းငယ္

၁၁ ။ ငါးငံၿပာရည္   ( Fish Sauce )                          =  ( 1  tbsp )   ၁  စြန္း

၁၂ ။ နႏြင္းမွဳန္ ့ ( Ground Turmeric )                 =  ( 1  tsp )     ၁  လၻက္စြန္း

၁၃ ။ အသားမွဳန္ ့   ( Chicken Powder )(Option )    =  ( 1  tsp )      ၁  လၻက္စြန္း

၁၄ ။ ပဲဆီသန္ ့  ( Peanut Oil )                           =  ( 5  tbsp ) ၅  စြန္း

၁၅ ။ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့  ( Crushed Pepper )                  =  ( ¼ tsp )   ၀.၂၅  လၻက္စြန္း

 

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း ။ ( Cooking Directions )

၁ ။ ငါးႏုသန္း ကို ဆား ၊ နႏြင္းမွဳန္ ့၊ အသားမွဳန္ ့၊ ငါးငံၿပာရည္ တို ့ၿဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့အရသာသြင္းထားပါ။

( Marinate the Nga-Nu-Than fish with Salt, Crushed Pepper, Ground Turmeric , Chicken Powder ( Option ) , Fish Sauce and put aside for 15 minutes . )

၂ ။ ငရုပ္ပြေၿခာက္ ၊ ႀကက္သြန္နီ ၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္း တို ့ကို ေက်ညက္စြာေထာင္းထားၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုေလးစ္ိပ္လွီးထားပါ။

( Pound or Blend the Dried Chili, Onion, Garlic, Ginger and Tomato cut into wedges and put aside. )

၃ ။ ဒယ္အိုးတြင္ ပဲဆီသန္ ့ကိုအပူေပးၿပီး နႏြုင္းမွဳန္ ့အနည္းငယ္ ႏွင့္ စပါးလင္ ကိုထုေထာင္းရၽြ္ အသင့္ေထာင္းထားေသာငရုပ္သီးအႏွစ္ ၊ နံနံပင္အရိုး အနည္းငယ္တို ့ႏွင့္ ဆီသတ္ပါ။

( Heat up the Wok or Pot with Peanut Oil and sauté the Lemon Grass, Ground Turmeric , pounded dried chili paste and Coriander Root until get flavor and aroma. )

၄ ။ ငရုပ္သီးအႏွစ္က်က္လွ်င္ အရသာသြင္းထားေသာ ငါးနုသန္း ကိုထည့္ခ်က္ရၽြ္ ဆီၿပန္ေအာင္ခ်က္ေပးပါ..။

( When chili paste get flavor and aroma , add in marinated Nga-Nu-Than Fish and cook over medium heat until get tender. )

၅ ။ ငါးႏုသန္း ဆီၿပန္လွ်င္ ငါးႏူးေအာင္ ေရသန္ ့အနည္းငယ္ထည့္ခ်က္ၿပီး အသင့္လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုထည့္ခ်က္ေပးပါ

( When Nga-Nu-Than Fish get flavor add in some Water to get tender , and also add Tomato Wedges in same time . )

၆ ။ ငါးႏုသန္း က်က္လွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ငရုပ္သီးစိမ္း ႏွင့္ နံနံပင္ အုပ္ရၽြ္ တည္ခင္းပါ။

( When Nga-Nu-Than Fish get flavor and tender put in some Bird Eye Chili and Coriander Leaves to serve.)

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes