BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Pork Thigh with Dried Saba Stew (ဝက္သား ႏွင့္ ငါးကြမ္းရွပ္ေၿခာက္ ဆီၿပန္ေရက်န္ဟင္း)

ဝက္သားႏွင့္ငါးကြမ္းရွပ္ေၿခာက္ဆီၿပန္ေရက်န္ဟင္း။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ဝက္ ေပါင္သား                     ၅၀  က်ပ္သား
  • ငါးကြမ္းရွပ္ေၿခာက္                 ၁၀  က်ပ္သား
  • ငရုပ္ပြေၿခာက္                       ၁၀  ေတာင့္
  • ၾကက္သြန္နီ                         ၄    လံုး
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ                        ၁၀  တတ္
  • ခ်င္း                                  အနည္းငယ္
  • ပဲဆီသန္ ့                            ၃    စြန္း
  • ဆား                                 ၀.၅  လၻက္စြန္း
  • ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့                   ၀.၂၅  လၻက္စြန္း
  • အရသာမွဳန္ ့                        ၂     စြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္ ့                           ၀.၅  လၻက္စြန္း
  • နံနံပင္                               အနည္းငယ္
  • မရမ္းသီးေၿခာက္                    ၅  ခု
  • ေရသန္ ့                             ၁  လီတာ

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း။

၁ ။ ဝက္ေပါင္သား ကို လက္မဝက္ ခန္ ့အထူ အသား ၊ အဆီ ၊ အေခါက္ တြဲလွ်က္လွီးၿပီး ဆား ၊ နႏြင္းမွဳန္ ့၊ အရသာမွဳန္ ့၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့တို ့ၿဖင့္အရသာသြင္းထားပါ ၊ ငါးကြမ္းရွပ္ ေၿခာက္ ကိုလည္း ၃၀ မိနစ္ ခန္ ့ေရစိမ္ထားေပးပါ။

၂ ။ ငရုပ္သီးအပြေၿခာက္ ကို ေရေႏြးၿဖင့္အနည္းငယ္စိမ္ရၽြ္အေစ့ ဖယ္ထုတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္း ၊ ၾကက္သြန္နီ တို ့ႏွင့္ ေက် ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။

၃ ။ ဝက္ေပါင္သား ကို ပဲဆီသန္ ့အနည္းငယ္တြင္ မီးေပ်ာ့ေပ်ာ့ၿဖင့္ အဆီထုတ္ထားပါ။

၄ ။ ပဲဆီသန္ ့ႏွင့္ ဝက္ဆီ အနည္းငယ္ ကိုအပူေပးၿပီး အသင့္ေထာင္းထားေသာ ငရုပ္သီးအႏွစ္ ကို နႏြင္းမွဳန္ ့၊ နံနံပင္အရိုး တို ့ ၿဖင့္ ဆီသတ္ထားပါ။

၅ ။ ငရုပ္သီးအႏွစ္ က်က္လွ်င္ အသင့္ေရစိမ္ထားေသာ ငါးကြမ္းရွပ္ေၿခာက္ ထည့္ခ်က္ေပးၿပီး ၃ မိနစ္ခန္ ့ ေမႊေပးရၽြ္ အသင့္အဆီထုတ္ထားေသာ ဝက္ေပါင္သား ကို ထည့္ခ်က္ၿပီး ၃ မိနစ္ ခန္ ့ထပ္မံေမြေပးရၽြ္ ေရသန္ ့ႏွင့္ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့၊ အရသာမွဳန္ ့ႏွင့္ မရမ္းသီးေၿခာက္ တို ့ထည့္ရၽြ္ အဖံုးအုပ္ၿပီး ဝက္ေပါင္သား နူးသည္အထိခ်က္ေပးပါ။

၆ ။ ဝက္ေပါင္သား ႏူးလွ်င္ အေပၚဆီ မ်ားကို ခပ္ထုတ္ဖယ္ရွားၿပီး နံနံပင္ အနည္းငယ္အုပ္ရၽြ္ အလွဆင္တည္ခင္းပါ။

 

Pork Thigh with Dried Saba Stew

Ingredients.

  • Pork Thigh Meat                 800  g
  • Dried Saba Fish                  160  g
  • Dried Chili ( whole )             5  numbers
  • Onion                               3  numbers
  • Garlic                               10 cloves
  • Ginger                              a little
  • Peanut Oil                         3  tbsp
  • Salt                                  ½ tsp
  • Crushed Black Pepper          ¼ tsp
  • Seasoning Powder              2  tbsp
  • Ground Turmeric                 ½ tsp
  • Fresh Coriander                  a little
  • Preserved Sour Plum           50  g  ( ma-yan-thee )
  • Water                               1  liter

Cooking Direction.

  1. Cut the Pork Thigh Meat in ½ inch thick with meat, fat and skin together and marinate with some Salt, Crushed Black Pepper, Ground Turmeric, seasoning powder and put aside, then Soak the Dried Saba Fish in water for 30 minutes in advanced.
  2. Soak the Dried Chili in hot water and pitted all seeds, then pound or blend the Dried Chili with some Ginger, Garlic and Onion until smooth as paste.
  3. Cook the Pork Thigh Meat with some Peanut Oil over low heat to come out more fat from Pork Thigh until get enough.
  4. Heat up the Peanut Oil with some pork fat in pot and sauté the Chili Paste with some Ground Turmeric and coriander Stem till get flavor and aroma.
  5. When Chili Paste get aroma add in Dried Saba Fish and cook for 3 minutes then add in half-cooked Pork Thigh Meat and stir for another 3 minutes until get flavor then pour some water and seasoning with Salt, Crushed Black Pepper, Seasoning Powder, Dried Sour Plum( ma-yan-thee ) and cover until get tender.

When Pork Thigh Meat get tender and flavor, take out some fat from the stew as much as you can and Garnish with some Coriander Leave to serve.

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes