BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Pumpkin with Fresh River Prawn Stew (ေရႊဖရံုသီး ႏွင့္ ေရခ်ိဳပုစြန္္ ဆီၿပန္ေရက်န္ဟင္း)

ေရႊဖရံုသီးႏွင့္ေရခ်ိဳပုစြန္္ဆီၿပန္ေရက်န္ဟင္း

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ေရႊဖရံုသီး                           ၅၀၀  ဂရမ္  ( တစ္စိပ္ )
  • ေရခ်ိဳပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္               ၂၅  က်ပ္သား
  • ငရုပ္သီးပြေၿခာက္                   ၅  ေတာင့္
  • ၾကက္သြန္နီ                         ၂  လံုး
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ                        ၅  တတ္
  • ခ်င္း                                  အနည္းငယ္
  • ပဲဆီသန္ ့                            ၃  စြန္း
  • ဆား                                 ၀.၅  လၻက္စြန္း
  • ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့                   ၀.၂၅  လၻက္စြန္း
  • အရသာမွဳန္ ့                        ၁  စြန္း
  • ငါးငံၿပာရည္                         ၁  လၻက္စြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္ ့                           ၀.၅  လၻက္စြန္း
  • နံနံပင္အရိုး                          အနည္းငယ္
  • ရွမ္းနံနံ                              အနည္းငယ္
  • ေရသန္ ့                             ၂၀၀  မီလီလီတာ

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း

၁ ။ ေရခ်ိဳပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ ကို အခြံႏႊာ သန္ ့စင္ၿပီး ေရႊဖရံုသီး ကိုလည္း သန္ ့စင္ရၽြ္ သံုးေၿမွာင့္ပံု ၁ လက္မ အရြယ္ခန္ ့လွီးထားပါ။

၂ ။ ငရုပ္သီးအပြေၿခာက္ ကို ေရေႏြးၿဖင့္အနည္းငယ္စိမ္ရၽြ္အေစ့ ဖယ္ထုတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၊ ခ်င္း ၊ ၾကက္သြန္နီ တို ့ႏွင့္ ေက် ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။

၃ ။ ပဲဆီသန္ ့ကိုအပူေပးၿပီး အသင့္ေထာင္းထားေသာ ငရုပ္သီးအႏွစ္ ကို နႏြင္းမွဳန္ ့၊ နံနံပင္ အရိုးအနည္းငယ္ တို ့ႏွင့္ ဆီသတ္   ထား

၄ ။ ငရုပ္သီးအႏွစ္က်က္လွ်င္ ငါးငံၿပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္ဆီသတ္ၿပီး အသင့္သန္ ့ စင္ထားေသာ ေရခ်ိဳပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ ကို         ထည့္ခ်က္ရၽြ္ ၂ မိနစ္ခန္ ့ငရုပ္သီးအႏွစ္ ႏွင့္ ဆီသတ္ေပးပါ။

၅ ။ ေရခ်ိဳပုစြန္ အနည္းငယ္က်က္လွ်င္ အသင့္လွီးထားေသာ ေရႊဖရံုသီး ထည့္ ခ်က္ၿပီး ၂ မိနစ္ခန္ ့ဆီသတ္ပါ ၊ ေရႊဖရံုသီး အနည္းငယ္ေမႊးလာလွ်င္ ေရသန္ ့ထည့္ခ်က္ေပးၿပီး အရသာ ကို ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့၊ အရသာမွဳန္ ့တို ့ၿဖင့္ထိမ္းညွိရၽြ္ အဖံုးအုပ္ၿပီး ၂၀ မိနစ္ ခန္ ့ခ်က္ေပးပါ။

၆ ။ ေရႊဖရံုသီး ႏူးလွ်င္ ရွမ္းနံနံ အနည္းငယ္ထည့္ခ်က္ေပးၿပိီး ရွမ္းနံနံ အညႊန္ ့ၿဖင့္ အလွဆင္တည္ခင္းပါ။

 

Pumpkin with Fresh River Prawn Stew.

Ingredients.

  • Pumpkin                           500  g
  • Fresh River Prawn               400  g
  • Dried Chili ( whole )             5  numbers
  • Onion                               2  numbers
  • Garlic                               5  cloves
  • Ginger                              a little
  • Peanut Oil                         3  tbsp
  • Salt                                  ½ tsp
  • Crushed Black Pepper          ¼ tsp
  • Seasoning Powder              1  tbsp
  • Fish Sauce                         1  tsp
  • Ground Turmeric                 ½ tsp
  • Coriander Stem                  a little
  • Saw-Coriander                    a little
  • Water                               200  ml

Cooking Direction.

  1. Peeled the Fresh River Prawn and clean then wash the pumpkin and cut into triangle shape about 1 inch size and put aside.
  2. Soak the Dried Chili in hot water and pitted all seeds , then pound or blend the Dried Chili with some Ginger, Garlic and Onion until smooth as paste.
  3. Heat up the Peanut Oil in pot and sauté the Chili Paste with some Ground Turmeric and coriander Stem till get flavor and aroma.
  4. When Chili Paste get aroma add in some Fish Sauce and sauté for a while then add in Fresh River Prawn and stir for 2 minutes.
  5. When Fresh River Prawn get flavor then add in Pumpkin and stir for 2 minutes and pouring some water and seasoning with Salt, Crushed Black Pepper, Seasoning Powder and cover and cook for 20 minutes until Pumpkin get soft and tender.
  6. When Pumpkin get soft and tender just Garnish and flavor with some saw-coriander leaves and serve.
Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes