BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Quail egg and Potato with Shrimp Paste Spicy curry (ငံုးဥ အာလူးငပိခ်က္)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (Ingerdients)

ငံုးဥ                                ၁၂ လံုး (ျပဳတ္ထားၿပီး အခြံခြာထားပါ)

Quail egg                       12 no (boil and peel)

အာလူး                            ၂ လံုး (အခံြခြာၿပီး အတံုးေသးေလးေတြတံုးထားပါ)

Potato                           2 no (peel and cut small pieces)

ဆား                               တစ္၀က္ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Salt                               ½ tsp

ပင္စိမ္း                            ၃ ပင္ (ၾကမ္းၾကမ္းေလး ျဖတ္ထားပါ)

Basil                              3 bunch (roughly choppen)

ဟင္းအႏွစ္လုပ္၇န္ ပါ၀င္ပစၥည္း (curry paste ingredients)

ငပိစိမ္းစား                        ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Shrimp paste                   1 tsp

ၾကက္သြန္နီ                      ၂ လံုး

Onion                            2 no

ၾကက္သြန္ျဖဴ                     ၃ တက္

Garlic                             3 cloves

ခ်င္း                               ဇြန္း တစ္၀က္ လက္ဖက္ဇြန္း

Ginger                           ½ tsp

ဆႏြင္းမႈန္႕                           ဇြန္း တစ္၀က္ လက္ဖက္ဇြန္း 

Turmeric powder             ½ tsp         

ငရုတ္သီးေျခာက္                 ၈ ေတာင္႕

Dried chili                       8 no  

အေရာင္တင္မႈန္႕                  ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Curry powder                           1 tsp

ငံျပာရည္                          ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

Fish sauce                      1 tsp

ၾကက္သားမႈန္႕                    ၁ ဇြန္း ခဲြ လက္ဖက္ဇြန္း

Chicken powder               1 ½ tsp

အသီးအရြက္ဆီ                  ၂ ဇြန္း စားပြဲဇြန္း

Vegetable oil                   2 tbsp

ခရမ္းခ်ဥ္သီး                      ၂ လံုး ( ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ေတြ လွီးထားပါ)

Tomato                          2 no (roughly chopped)

ျပဳလုပ္နည္း (Method)

၁။ ဟင္းအနွစ္လုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥညး္မ်ား အားလံုး ကို ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႕ၾကိတ္ပါ။

1.Blean all curry paste ingredients.

၂။ ေစာက္နက္ အိုး ထဲမွာ ဆီပူ ေအာင္ တည္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ငပိ ကို အရင္ေမႊးေအာင္ ဆီသတ္ပါ ၿပီးမွ ဟင္းအနွစ္မ်ား ထည္႕ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ႕သင္းေမႊးလာ လွ်င္ အာလူးတံုးမ်ား ထည္႕ၿပီး နွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည္႕ပါ။ မီး အေနေတာ္ေလာက္နဲ႕၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။

2.In deep pan heat oil. Fried the shrimp paste first until fragrant. Add all curry paste and cook until golden brown and fragrant. Add potato pieces and little bit of water. Cook with medium heat for 5 minutes.

၃ ။ အာလူး အနည္းငယ္ နဴးလ်င္ ငံုးဥမ်ားနွင္႔ ဆား ထည္႕ၿပီး ဆီက်န္ ေရက်န္ လာသည္ အထိတည္ပါ။ ဆား ျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ထည္႕ပါ။ မီးဖိုေပၚကမခ်ခင္  ပင္စိမ္း အုပ္ပါ။ အသင္႕သံုးေဆာင္လို႕ရပါၿပီး။

3.Add quail egg and salt when potato pieces are soft. Cook till oil and water reduce to the same. Tatse and add what needed. Before off the heat add basil. Ready to serve.

 

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes