BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Salmon Teriyaki with Yoghurt Mayonnaise Salsa (ဆာလ္မြန္ငါး တာရီယာကီ ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္မေရာနိစ့္သီးရြက္စံုသုပ္)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား။

  • ဆာလ္မြန္ငါးအသားလႊာ                     ၁၅  က်ပ္သား
  • တာရီယာကီ အရသာ ေဆာ့စ္                 ၅  စြန္း
  • သံလြင္ဆီ                                       ၂  လၻက္စြန္း
  • သဘာဝဒိန္ခ်ဥ္                                 ၁  စြန္း
  • မေရာနိစ့္အႏွစ္                                 ၁  စြန္း
  • ဆား                                           အနည္းငယ္
  • ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့                             အနည္းငယ္
  • သံပုရာရည္                                   အနည္းငယ္
  • ဒါ့ရွိ ငါးအရသာမွဳန္ ့                             ၁  လၻက္စြန္း
  • ဂ်ပန္သခြားသီး                                  ၁  လံုး
  • မုန္လာဥနိီ                                       ၁  လံုး        
  • ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး                               ၅  လံုး
  • ငရုပ္ပြဝါ                                       ၀.၅  လံုး
  • ငရုပ္ပြစိမ္း                                    ၀.၅  လံုး
  • ၾကက္သြန္နီ                                      ၁  လံုး
  • ပူစီနံရြက္                                      အနည္းငယ္
  • ဆလပ္ရြက္                                   အနည္းငယ္
  • သံပုရာသီး                                        ၁  စိပ္

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း။

၁ ။ ဆာလ္မြန္ငါး အသားလႊာ ကို တာရီယာကီ အရသာေဆာ့စ္ ႏွင့္ အရသာ သြင္းၿပီး ၃ မိနစ္ခန္ ့ႏွပ္ထားပါ။

၂ ။ ဂ်ပန္သခြားသီး ၊ မုန္လာဥနီ ၊ ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ငရုပ္ပြဝါ ၊ ငရုပ္ပြစိမ္း ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ တို ့ကို အံစာတံုးပံု လွီးၿဖတ္ၿပီး သဘာဝဒိန္ခ်ဥ္ ၊ မေရာနိစ့္ အႏွစ္ ၊ သံပုရာရည္ ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့၊ ဒါ့ရွိ ငါးအရသာမွဳန္ ့၊ ပူစီနံရြက္ အနည္းငယ္တို ့ႏွင့္ ေရာသုပ္ၿပီး ဆလပ္ရြက္ ခင္းရၽြ္ ထည့္ထားပါ။

၃ ။ ဒယ္အိုး တြင္ သံလြင္ဆီ ၁ လၻက္စြန္းကို အပူေပးၿပီး အသင့္အရသာသြင္းထားေသာ ဆာလ္မြန္ငါး အသားလႊာ ကို အိုးကပ္ကင္ ထားပါ။

၄ ။ ဆာလ္မြန္ငါး အသားလႊာ အနံ ့အရသာ ႏွင့္ ၿပည့္စံုစြာက်က္လွ်င္ အသင့္သုပ္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ မေရာနိစ့္ သီးရြက္စံုသုပ္ ႏွင့္ တြဲဖက္ၿပီး တာရီယာကီ အရသာ အႏွစ္ ၊ သံလြင္ဆီ ၁ လၻက္စြန္းခန္ ့ကိုဆမ္းရၽြ္ သံပုရာသီးတစ္စိပ္ ႏွင့္ အလွဆင္တည္ခင္းပါ။

 

 

Ingredients.

  • Salmon Fillet                                240  g
  • Teriyaki Marinate                              5  tbsp
  • Olive Oil                                         2  tsp
  • Natural Yoghurt                                1  tbsp
  • Mayonnaise                                     1  tbsp
  • Salt                                           a pinch
  • Crushed Black Pepper                   a pinch
  • Lime Juice                                   a little
  • Dashi Powder                                  1  tsp
  • Japanese Cucumber                          1  number
  • Carrot                                            1  number
  • Cherry Tomato                                5  number
  • Yellow Bell Pepper                            ½ number
  • Green Bell Pepper                            ½ number
  • Onion                                             1  number
  • Mint Leaves                                a little
  • Lettuce                                      a little
  • Lime wedge                                     1  wedge

Cooking Direction.

  1. Marinate the Salmon Fillet with Teriyaki Marinate Sauce and put aside for 3 minutes.
  2. Japanese Cucumber, Carrot, Cherry Tomato, Yellow Bell Pepper, Green Bell Pepper and Onion cut into cubes and mix with some Yoghurt, Mayonnaise, Lime Juice, Salt, Crushed Black Pepper, Dashi Powder and some chopped Mint Leaves and place on the bed of Lettuce.
  3. Heat up the Pan with 1 tsp of Olive Oil and pan grill the marinated Salmon Fillet until tender.
  4. When Salmon Teriyaki get flavor and tender, serve with Yoghurt Mayonnaise Salsa and pour 1 tsp of Olive Oil and some Teriyaki Sauce and garnish with Lime Wedge.
Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

5-minute Meals

Chef Sunny's recipes