BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Saute Mango Prawn (ပုုဇြန္သရက္သီးမွည့္ခ်က္)


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ။ ( Ingredients )

၁ ။ ေရခ်ိဳပုစြန္ထုပ္   ( River Prawn )                        =  ( 5 numbers )    ၅  ေကာင္

၂ ။ သရက္သီးမွည့္ ( Ripe Mango )                         =  ( 1  number )    ၁  လံုး

၃ ။ သံပုရာသီး   ( Lime )                                    =  ( ½   number ) ၀.၅  လံုး

၄ ။ ဆား    ( Salt )                                     =  ( a little )  အနည္းငယ္

၅ ။ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့ ( Crushed Pepper )                  =  ( a little )     အနည္းငယ္

၆ ။ နႏြင္းမွဳန္ ့   ( Ground Turmeric )                 =  ( a little )   အနည္းငယ္

၇ ။ ဇီယာမွဳန္ ့ ( Ground Cumin )                     =  ( a little )  အနည္းငယ္

၈ ။ ငရုပ္ခ်ိဳမွဳန္ ့   ( Papprika Powder )                 =  ( a little ) အနည္းငယ္

၉ ။ ႀကက္သြန္ၿဖဴ   ( Garlic )                                   =  ( 3  cloves )    ၃  တတ္

၁၀ ။ ခ်င္း      ( Ginger )                                 =  ( a little )   အနည္းငယ္

၁၁ ။ ပဲဆီသန္ ့  ( Groundnut Oil )                     =  ( 2  tbsp )   ၂  စြန္း

၁၂ ။ ဝိုင္ၿဖဴ   ( White Wine )                         =  ( 2  tbsp )    ၂  စြန္း

၁၃ ။ ပင္စိမ္းရြက္   ( Basil Leaves )                        =  ( a little )     အနည္္းငယ္

၁၄ ။ ႀကက္သြန္မိတ္  ( Spring Onion )                       =  ( a little )     အနည္းငယ္

၁၅ ။ ဆလပ္ရြက္  ( Green Lettuce )                     =  ( a little )  အနည္းငယ္

 

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း ။ ( Cooking Direction )

၁ ။ ေရခ်ိဳပုစြန္ ကို အခြံႏႊာသန္ ့စင္ၿပီး သံပုရာရည္ ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့ ၊ နႏြင္းမွဳန္ ့၊ ဇီယာမွဳန္ ့၊ ငရုပ္ခ်ိဳမွဳန္ ့၊ သရက္သီးမွည့္ တို ့ၿဖင့္ အရသာသြင္းထားပါ ။

( Clean the Head & Shell off River Prawn and marinate with Lime Juice, Salt , Crushed Pepper, Ground Turmeric , Ground Cumin, Papprika Powder , Cubed Ripe Mango and put aside.

၂ ။ ဒယ္အိုး ကိုအပူေပးၿပီး အသင့္လွီးထားေသာ ခ်င္း ႏွုင့္ ႀကက္သြန္ၿဖဴ ကို ပဲဆီသန္ ့အနည္းငယ္ၿဖင့္ဆီသတ္ပါ။

( Heat up the Pan , then sauté some Ginger Julian and chopped Garlic with Groundnut Oil until get flavor. )

၃ ။ ႀကက္သြန္ၿဖဴ က်က္လွ်င္ အသင့္အရသာသြင္းထားေသာ ေရခ်ိဳပုစြန္ထုပ္ ကိုထည့္ေႀကာ္ပါ ။

( When Garlic get flavored , add in marinated River Prawn and sauté a while. )

၄ ။ ပုစြန္ထုပ္ အနည္းငယ္က်က္လွ်င္ အသင့္လွီးထားေသာ သရက္သီးမွည့္ ႏွင့္ ဝိုင္ၿဖဴ ထည့္ခ်က္ေပးပါ။

( When River Prawn get flavor add in cubed Ripe Mango and White Wine to get texture .)

၅ ။ ေရခ်ိဳပုစြန္ ႏွင့္ သရက္သီးမွည့္ က်က္လွ်င္ ပင္စိမ္းရြက္ ႏွင့္ ႀကက္သြန္မိတ္ အုပ္ၿပီး အသင့္သန္ ့စင္ထားေသာ ဆလပ္ရြက္ အနည္းငယ္ ႏွင့္ တြဲဖက္ တည္ခင္းပါ။

( When River Prawn and Ripe Mango get flavor and texture finishing with some Basil Leaves and Spring Onion , then serve with Green Lettuce . )

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

5-minute Meals

Chef Sunny's recipes