BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Shrimps and Tamarind Leaves Salad (ပုစြန္စိပ္ ႏွင့္ မန္းက်ည္းရြက္ႏုသုပ္)


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ။ ( Ingredients )

၁ ။ ပုစြန္စ္ိပ္ ( Shrimps )                               =  ( 100  g )  ၆  က်ပ္သားခန္ ့

၂ ။ မန္းက်ည္းရြက္ႏု   ( Tamarind Leaves )                =  ( 160  g )  ၁၀  က်ပ္သား

၃ ။ ႀကက္သြန္နီ    ( Onion )                                  =  ( 1  clove )  ၁  လံုး

၄ ။ သံပုရာရည္     ( Lime Juice )                           =  ( 2  tsp )  ၂  လၻက္စြန္း

၅ ။ ငရုပ္သီးစိမ္း   ( Bird Eye Chili )                       =  ( 5  cloves )  ၅  ေတာင့္

၆ ။ ပဲဆီသန္ ့  ( Peanut Oil )                           =  ( 3  tbsp )   ၃  စြန္း

၇ ။ ႏွမ္း ( Sesame Seed )                      =  ( 1  tsp )  ၁  လၻက္စြန္း

၈ ။ ဆား   ( Salt )                                     =  ( a little ) အနည္းငယ္

၉ ။ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့( Crushed Pepper )                  =  ( a pinch )   အနည္းငယ္

၁၀ ။ ငါးငံၿပာရည္ ( Fish Sauce )                          =  ( 1  tsp )  ၁  လၻက္စြန္း

 

ၿပင္ဆင္ခ်က္ၿပဳတ္နည္း ။ ( Cooking Directions )

၁ ။ ေရေႏြးတြင္ ဆား ႏွင့္ သံပုရာရည္ အနည္းငယ္ ခပ္ရၽြ္ သန္ ့စင္ထားေသာ ပုစြန္စိပ္ ကို ၿပဳတ္ပါ။

( Blenching the Shrimps in Boiling Salted Water with Lime Juice and put aside. )

၂ ။ ၿပဳတ္ထားေသာ ပုစြန္စိပ္ ကို သံပုရာရည္ ၊ ဆား ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္ ့၊ ငါးငံၿပာရည္ အနည္းငယ္တို ့ၿဖင့္အရသာသြင္းၿပီး အေအးခံထားပါ။

( Marinate the cooked Shrimps with Lime Juice, Salt , Crushed Pepper , Fish Sauce and put aside to cold down.)

၃ ။ ႀကက္သြန္နီ ႏွင့္ ငရုပ္သီးစိမ္း ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရခဲေရတြင္ ၃ မိနစ္ခန္ ့စိမ္ထားရၽြ္ မန္းက်ည္းရြက္ႏု ကိုလည္း သန္ ့စင္ထား ပါ ။

( Thinly Sliced Onion and Bird Eye Chili soak in Iced Water for 3 minutes and also clean and wash the Tamarind Leaves. )

၄ ။ ႀကက္သြန္နီ ႏွင့္ ငရုပ္သီးစိမ္း ကိုေရစစ္ၿပီး သန္ ့စင္ထားေသာ မန္းက်ည္းရြက္ ၊ အရသာသြင္းထားေသာ ပုစြန္စိပ္ ၊ ပဲဆီသန္ ့ တို ့ႏွင့္ ေရာသုပ္ၿပီး ႏွမ္းအနည္းငယ္ၿဖဴးရၽြ္ တည္ခင္းပါ။

( Drain the sliced Onion and Chili , then mix together with Tamarind Leaves, Marinated Shrimps , Peanut Oil and garnish with Sesame Seed to serve. )

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes