BE INSPIRED

Be inspired to cook up a storm - be it for a family meal, a special occasion or to celebrate Myanmar’s many festivals. Our recipe section provided by the top chefs from Myanmar and around the world will take you through the steps of cooking your favourite local dishes or international meals all in the comfort of your own kitchen. Be inspired!

Sweet & Sour Pork Ribs and Bamboo Shoots Soup (၀က္နံရုိး ႏွင္႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခ်ဳိ )

ျမန္မာစတုိင္ ၀က္နံရုိး ႏွင္႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ ဟင္းခ်ဳိခ်က္နည္းေလးပါ။ ၀က္နံရုိး ႏွင္႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ ခ်က္တဲ႔ ေန႔ဆုိရင္ ဘဲဥဆားစိမ္၊ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ ႏွင္႔ ငရုတ္သီးေထာင္းေလးက မပါမျဖစ္ပါ။ ဒီဟင္းလာက တကယ္ကို ထမင္းျမိန္ေစျပီ စားလို႔ ေကာင္းတာမုိ႔၊ ခုပဲ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၀က္နံရုိး – ၃၅၀ ဂရမ္ (၁လက္မအရြယ္မ်ား ပိုင္းျဖတ္ပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေပးပါ)
  • ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ)
  • ငရုတ္သီးအႏွစ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • မွ်စ္ခ်ဥ္ – ၁၀က်ပ္သား (တကုိက္စာ အရြယ္မ်ား ပိုင္းျဖတ္ပါ)
  • ေရ – ၁လီတာ
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
  • သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
  • ဟင္းရြက္ဆီ  – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးထဲ ေရ(လီတာ၀က္)ကုိ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။

၂။ ဆူလာလွ်င္ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ားကုိ ထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ ျပဳတ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။

၃။ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည္႔၊ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းမ်ားကို ေရာဆီသပ္ေပးပါ။

၄။ ျပီမွ ငရုတ္သီးအႏွစ္ ထည္႔ျပီ မိနစ္၀က္ခန္႔ ထပ္ေရာေမႊေပးပါ။

၅။ ျပီလွ်င္ ၀က္နံရုိးမ်ားထည္႔ကာ ဆီသပ္ထားသည္မ်ားႏွင္႔ ေရာျပီ ၂မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေပးရမွာပါ။

၆။ လံုးခ်က္ျပီလွ်င္ ေရ(၁လီတာခြဲ)ထည္႔ျပီ ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။ ဆူလာလွ်င္ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးပါ။

ရ။ ၀က္နံရုိးႏူးအိသည္အထိ ၃ေရခန္႔ ထပ္ထည္႔ေပးပါ။ ၀က္နံရုိးႏူးျပီဆုိမွ ျပဳတ္ထားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္မ်ား ထည္႔ျပီ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးပါ။

၈။ ေရတ၀က္က်န္လွ်င္ မီးပိတ္လုိက္ပါ။ အရသာရွိေသာ ၀က္နံရုိး ႏွင္႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခ်ဳိကို အရသာရွိစြာ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ… 

 

Sweet & Sour Pork Ribs and Bamboo Shoots Soup

This is a Myanmar traditional recipe. Pork rib and bamboo shoots soup goes well with hot white rices, fried spinach and hot chili paste. Let’s cook it together.

Ingredients

  • Pork Ribs – 350 g (chopped into 1 inched pieces)
  • Garlic – 3 pieces (chopped into a fine paste)
  • Ginger – half an inch (chopped into a fine paste)
  • Chili paste – 1 tablespoon
  • Sour bamboo shoots – 1 g (chopped into 1 inched pieces)
  • Water – 1 liter
  • Salt – 3 teaspoons
  • Sugar – 2 teaspoons
  • Fish sauce – 1/2 tablespoon
  • Vegetable oil – 4 tablespoon

How to cook

1. Boil 1 liter of water. 

2. Put in bamboo shoots and boil it for 3-4 minutes. Set aside. 

3. Fry garlic and ginger paste in vegetable oil. 

4. Put in chili paste and fry more for half a minute.

5. Put in pork ribs and fry for another 2 minutes. 

6. Add 1 liter of water, bring it to a boil and put in sugar, salt and fish sauce to taste. 

7. Cook until pork ribs are tendered. Add in bamboo shoots and cook for another 10 minutes or until the water is reduced to half.

8. Serve hot with white rice.

Sunny

He was born in Yangon, the

...see more

Ingredients

I Love Myanmar

Chef Sunny's recipes